Kingdom of Heaven (2005)

Mennyei királyság

Balian, a fiatal kovács gyermeke halálát és felesége öngyilkosságát gyászolja éppen, mikor megjelenik nála Godfrey lovag, aki közli vele, hogy ő az apja, és kéri, menjen vele a Szentföldre. Balian nemet mond. Nem sokkal ezután megöl egy papot, így más választása nem lévén mégis követi apját. A Balian után küldött katonákkal vívott harcban Godfrey halálos sebet kap, Baliant pedig felesketik utódjának. Balian elindul a Szentföldre, hogy kiérdemelje az üdvösséget önmaga és néhai felesége számára…

I once fought two days with an arrow through my testicle.

Hogy lehetne komolyan venni egy olyan filmet, amiben a fenti mondat nem poénként hangzik el? Nekem nem sikerült. Pedig a keresztes háborúk és a Szentföld témakörében nagy lehetőség rejlik, simán lehetett volna belőle forgatni valami remekművet, grandiózus csatajelenetekkel, több száz egymásnak rontó harcossal, akik utolsó szívdobbanásukig küzdenek. Sajnos ebből semmi sem lett, mert bár vannak harcok, azokra leginkább az erőtlenség a jellemző, szerintem.

Persze ez még nem a világ vége, nem jön be az akció része. Akkor is ott vannak még a szereplők, akik valamennyire élvezhetővé tehetik a filmet. Sajnos a Mennyei királyság esetében ezen a ponton tett keresztbe a forgatókönyvíró, aki egy fikarcnyi teret sem hagyott a színészeknek a karakterek megformálására, viszont teletömte a szkriptet unalmas és sablonos párbeszédekkel és még unalmasabb és sablonosabb jelenetekkel. Ezért hiába a sok jó színész kisebb-nagyobb szerepekben (Liam Neeson, Edward Norton, David Thewlis, stb.), itt is csak nagy koppanás volt a jussom.

A film rendezője egyébként a tehetségesebbik Scott-testvér, Ridley, aki olyan filmeket adott már nekünk, mint az Alien első része, vagy éppen a Fekete eső (Black Rain), sőt, egyesek szerint a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) is alapfilmnek tekintendő. Kár érte, jó rendező volt.

Kingdom of Heaven

Eskü, hogy próbáltam szeretni a filmet, de nem sikerült. Három ok miatt kerül mégis az 5/10-es kategóriába (4/10 helyett, nyilván), ezek pedig:

– az operatőri munka: néha valóban nagyon szép képeket láttunk

– a zene: bár nem kimagasló, de kellemes, hangulatos

– Eva Green: aki általában nem szép, de itt mégis sikerült annak lennie. én meg hülyeségeket beszélek

Azért reménykedem, hogy a rendezői változat köszörült kicsit a csorbán. Meglátjuk.

briangatwood | January 5th, 2008 at 11:20 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla