The Sure Thing (1985)

Tuti dolog

Gib (Cusack) egy New England-i főiskolán tölti mindennapjait elsőévesként. Nem különösebben érdeklik a dolgok, de aztán az egyik előadáson felfedezi Allisont (Zuniga), akivel némi korrepetálás ürügyén próbál találkozgatni. Allison pont az ellenkezője a lusta és semmit komolyan nem vevő Gibnek, ráadásul távkapcsolatban is él valakivel, így Gib érdeklődése viszonzatlan marad. Épp ezért egyezik bele, hogy meglátogatja legjobb haverját Los Angelesben, aki ráadásul még egy tuti nőt (aka. biztos numerát) is leszervezett neki. Mivel a pénz nem veti fel, a faliújságon talált hirdetők mellé társul be benzinpénzzel, ráadásul pont ahhoz a párhoz, akikkel Allison is utazik a vőlegényéhez. Természetesen ők ketten nagyon nem bírják egymást, zombi utastársaik pedig a civakodásaikat, így hamar kocsin kívül találják magukat, hogy aztán közösen folytassák veszekedésekkel tarkított útjukat…

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a sorozatos összeveszések és ellentéteik ellenére a film végére a két főszereplő mégis egymás karjaiban köt ki. Ezt nyilván már a film elején is sejteni lehet, de egy ilyen road movie-nál úgyis az utazás a lényeg – képletesen és szó szerint is.

The Sure Thing

Szeretem a nyolcvanas évek (tini)vígjátékait, egyrészt a hangulatuk miatt, másrészt mert akkor még volt igazi írói munka a filmek mögött. Na jó, nem arról van szó, hogy a például Tuti dolog története valami veszettül csavaros lenne, de ahol a mai filmekben valami szaros poén következne, ott a régiekben inkább beraktak egy király párbeszédet, vagy ilyesmi. Nem vagyok ám álszent, megnézem a szarósfilmeket is, de azért mégis jobb normális filmeket bámulni, nem? Bár a Tuti dolog is azoknak a moziknak a táborát erősíti, amik annál jobbak, minél közelebb vagyunk nézőként a főszereplők életkorához, ez nem azt jelenti, hogy idősebbként már nem lesz jó. Például nekem sok társával ellentétben ez kimaradt fiatalabb koromban, de ennek ellenére teljesen jól szórakoztam, és ugyanúgy bekerült az alapvetések fiataloknak csokorba, mint például a kultikus Say Anything (szintén Cusack). Persze ahogy írtam, én szeretem a nyolcvanas évek tinivígjátékait, szóval ez lehet, hogy semmit sem jelent.

A szokásos, pár szót a szereplőkről részt azzal kezdeném, hogy a leginkább Vespa hercegnőként (na jó, legtöbben biztos a Melrose Place-ből emlékeznek rá, ha még emlékeznek) Daphne Zuniga egyszerűen gyönyörű a filmben. Ezt csak úgy elmondtam. Aztán van még itt John Cusack, akit én eléggé kedvelek sok-sok filmje miatt, de azt be kell látni, hogy szinte mindig ugyanezt a figurát hozza azóta is. A férfigárdát olyan arcok erősítik, mint Anthony Edwards és Tim Robbins, és rajtuk kívül van még Nicolette Sheridan, aki maga a tuti dolog, és itt szerepelt először filmben.

Ha ebből az írásból nem is derült ki, a Sure Thing tényleg egy nagyon jó teen movie, amit mindenképpen érdemes megnézni legalább egyszer. Nem véletlenül került a 8/10 kategóriába.

briangatwood | January 4th, 2009 at 4:54 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla