Made Men (1999)

Embervadászok

Mai történetünk egy Bill Manucci nevű emberkéről szól. Bill amúgy átlagos fickó, leszámítva azt az apróságot, hogy jelenleg éppen az FBI tanúvédelmi programjában vesz részt, ugyanis a volt munkaadója, egy Skipper nevű rejtélyes bűnöző (mégpedig a senki sem találkozott még vele személyesen fajtából) ellen tanúskodott, és nem mellékesen lenyúlt tőle 12 millió tisztára mosott dolcsit is. Skipper persze igényt tart a pénzére, így nem csoda, ha Bill után küldi pár emberét, afféle hajtóvadászat céljából. A helyzet csak súlyosbodik, mikor az ügyben érintett lesz a helyi meth-labor gazdája, akinek meglepő módon szintén adósa némi pénzmaggal kedvenc főszereplőnk. Aztán még a Bill tartózkodási helyéül szolgáló kisváros, Harmony sheriffje is beszáll a fogócskába…

– Calm down Royce, Felix can handle it.
– Felix couldn’t handle his own dick if it spat a load into his own hand!

Az életét menteni próbáló Bill szerepében James (aka. Jim) Belushi piruettezik, méghozzá nem is rosszul. Bár elsősorban vígjátékokból ismerjük a fejét, meglepően jól áll neki az ilyen kvázi akciószerep is. Azért senki ne képzelje, hogy Rambo-módra, izzadságtól fénylő mellkassal kaszálja az ellent, de eléggé hitelesen hozza ezt a figurát. Persze a valóságban biztos nem ilyenek a nagy pénzeket lenyúló, FBI által rejtegetett bűnözők, de a filmuniverzumban igen, szóval ahhoz képest értendő. Belushi mellett feltűnik még a filmben a Harmadik műszak Dokija (Michael Beach) és az ex-Bond (azóta konstans rosszember) Timothy Dalton is. A pár percnyi eyecandy-ről pedig Vanessa Angel (Tökös tekés, Stargate – Anise) gondoskodik, már akinek.

Az a helyzet, hogy az Embervadászok is pont olyan film, mint a Mark Wahlberg-féle Robbanófejek, vagyis a nézők többsége valószínűleg számításba sem veszi. Tucatfilmnek tűnik, pedig annál azért jóval több. Nem mondom, hogy valami egetrengetően különleges vagy egyedi, mert azért nem az, de végig lekötött (pedig nem is először láttam), szóval nagyon kellemes szórakozás egy estére, jó poénokkal, korrekt akciókkal és pár csavarral, ahogy kell. Szépen be is rakom a 7/10-es kategóriába.

briangatwood | May 12th, 2008 at 1:32 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla