Grindhouse: Planet Terror (2007)

Grindhouse – Terrorbolygó

Amennyire lehúztam anno Tarantino Death Proof-ját, most legalább annyira kell éltetnem a Planet Terrort, ugyanis Rodriguez, kollégájával ellentétben értő kezekkel nyúlt a lehetőség felé, és összehozott egy vértől és belektől tocsogó, igazán szórakoztató másfél órát.

Van itt minden, amit egy „buta” mészáros filmtől vár az ember: eltúlzott akciók, leszakadó végtagok, loccsanó-fröccsenő-spriccelő vér, kiforduló belek, random módon robbanó autók, és olyan karakterek, akikről már feltűnésükkor tudni lehet, hogy nagyon csúnya haláluk lesz (szerencsétlen Tolo is hogy megjárta). A film tényleg nagyon erőszakos, de pont az eltúlzott erőszak és gore miatt egy percig sem vehető komolyan. Úgy tudnám összefoglalni röviden, hogy színtiszta szórakozás a Planet Terror, legalábbis a zsánerre fogékonyak számára biztosan. Direkt nem írom, hogy ismerők, mert nem vallom magam szakavatott béfilm-professzornak, de mindig szerettem az olyan filmeket, amiken látszik, hogy a készítők tudatában vannak filmjük értékének, és ezt a megfelelő módon tudják kezelni. Persze tudom, hogy a Planet Terror is jókora pénzmagból kelt ki, és a „gagyiság” csak később lett ráhamisítva, de azt kell mondjam, itt végig nagyon jól működik. És valószínűleg pont ugyanígy működött volna, ha valóban csak annyi pénzből készül, mint amennyi látszik. Ezzel kapcsolatban talán a hiányzó tekercs az egyetlen ami nem tetszett, de hát ez legyen az én bajom.

Planet Terror

A szereplőkkel kapcsolatban viszont tényleg maximálisan elégedett vagyok, mindenki kihozta magából a legjobbat. Különösen örültem Jeff Fahey és Michael Biehn feltűnésének, mindig élmény ekkora kult-arcokat látni valahol (hello, erősen videotékás gyerek voltam). Azon pedig magam is meglepődtem, hogy bár sosem voltam oda különösebben Rose McGowan-ért, itt már a főcímmel megvett, de kilóra és az utolsó porcogómig.

Értékelésnek a végére jöjjön egy 8/10, mert tényleg szórakoztató és röhögős volt az egész, és még azt sem húzta le, hogy a helikopteres jelenetet egyszer már megvolt a 28 Weeks Later-ben.

briangatwood | October 20th, 2007 at 8:43 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla