The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Londonban járunk, a II. világháború idején. A város már nem biztonságos a német légitámadások miatt, ezért akik tehetik, vidékre küldik a gyermekeiket. Így kerül a négy Pevensie-gyerek, Peter, Edmund, Susan és Lucy is Digory Kirke, az öreg professzor házába. Egyik nap bújócskázás közben Lucy egy régi ruhásszekrényben bújik el, és felfedez egy átjárót, ami a havas Narnia világába vezet. Testvérei először természetesen nem hisznek neki, de végül mind belépnek Narniába, ahol megtudják, csak ők győzhetik le a gonosz Fehér Boszorkányt…

Ha ismerős a sztori, az bizony nem a véletlen műve. A film C.S. Lewis azonos című regényfolyamából készült, amit már többször is megfilmesítettek. Az 1988-ban készült angol sorozatot nálunk is látható volt a tévében, sok-sok évvel ezelőtt, és emlékeim szerint akkor eléggé tetszett.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Sajnos ugyanezt nem mondhatom el erről a filmről. Talán azért, mert elvárásaim voltak, és csalódtam, talán azért, mert nem az én korosztályomnak készült, nem tudom, de számomra a film legnagyobb része unalmas volt. Sajnos Narnia világát nem dolgozták ki eléggé, és az összecsapottság miatt a 10-12 évnél idősebbek valószínűleg nem fognak (nem tudnak) elmerülni teljesen ebben a mesevilágban. A gyerekek persze nagyon fogják szeretni, hiszen vannak beszélő állatok, faunok, griffek, minotauruszok és egyéb csodás lények, és ami a fő, a végén természetesen győz a jó és a gyermeki hősiesség, a kötelező tanulságról nem is beszélve, miszerint a szeretet mindenen átsegít – ami ebben a formában ugyan elég limonádé, de a kisebbeknek még hiteles tud lenni.

Azért persze vannak a filmnek erényei is, például a fent említett lények jól kidolgozottak, pirospont jár a maszkmestereknek, és a operatőri munka is elég korrektre sikerült. Ugyanez mondható el a zenéről, ami nagyon jól festi alá a képeket, illeszkedik a jelenetek hangulatához. Sajnos a kép és hang együtt sem nem képes pótolni a forgatókönyv hibáit, így a végső pontszám csak 6/10-re jön ki. Nézhető, jobb hangulatban még szórakoztató is, de ennyi.

briangatwood | August 5th, 2007 at 10:02 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla