2012 legjobb filmjei

A lista a szokásos rendszer szerint állt össze: az eredeti bemutató dátumától függetlenül minden olyan film számított, ami idén vált elérhetővé.

Az idei év még a tavalyinál is rosszabb volt (pedig már ott is keseregtem), ráadásul még a filmes lista frissítése is bedőlt, de azért itt van tizenegy film, ami emlékezetes volt az évből.

11. The Hobbit: An Unexpected Journey

48 fps és 3D nélkül a Hobbit egy olyan világba kalauzol, ami a lehető legtávolabb esik a mindennapoktól, és ahová bármikor szívesen visszanézek. És a koboldok elleni harc!

10. Jack Reacher

Nem érdekel, hogy Cruise alkatilag mennyire nem megfelelő a szerepre, ugyanis baszott jól hozta Reacher hallgatag, cinikus, „semmi vesztenivalóm” karakterét ebben a régi vágású akciókrimiben. Tipikusan az a film, ami felspannol, és a megnézése után szinte reménykedünk, hogy belénk köt valaki az utcán, és elkenhetjük a száját.

9. Ted

Féltem a filmtől, mert a Family Guy „húsz percből két percnyi vicces” átlaga nem sok jót ígért, de szerencsére Seth MacFarlane igazi felnőttvígjátékot készített, amiben minden a helyén volt. Ráadásul újra bebizonyosodott, hogy bár Mark Wahlberg a valóságban nem túl vicces figura, a vígjátékszerepek nagyon jól állnak neki.

8. The Hunger Games

Az aréna előtti rész jobban működik, de összességében egy meglepően jó adaptáció jött ki a Battle Royale/Running Man/stb. tinimixből. Jennifer Lawrence is bebetonozta magát a kedvencek között.

7. The Expendables 2.

Majd a következő húsz év eldönti, hogy mennyire lesz időt álló klasszikus, de az biztos, hogy mocsokjó szórakozás. Minden kilőtt töltény egy kis orgazmus, minden megszólalás egysoros. Hol a következő?

6. The Grey

A filmhez tökéletesen illő nevű Joe Carnahan sallangoktól mentesen, lecsupaszítva mutatja meg, hogy mit jelent férfinak lenni.

5. Argo

Az amerikai kormány 1979-es teheráni titkos túszmentő akciójának történetét Ben Affleck az elvárásoknak megfelelő magas színvonalon dolgozta fel. Ő lesz az a rendező, aki nem kúrja el a könyvadaptációkat?

4. Chronicle

Ha azt mondom, hogy tele van a f-szom a talált kamerás filmekkel, akkor még visszafogott voltam (nem a filmek, hanem maga a gimmick zavar), de ez a minimálpénzből készült mozi mégis odavágott. A klasszikus „nagyobb erő nagyobb felelősséggel jár” mindenféle pátosz nélkül.

3. The Cabin in the Woods

Gondolom sejthető volt, hogy ha idén kaptunk két Whedont is, olyan nincs, hogy nem lesz mindkettő dobogós. Slasherként is működik, de az igazi ereje abban rejlik, hogy képes úgy a műfaj toposzainak a képébe röhögni, hogy közben nem gúnyolódik, és nem megy át paródiába.

2. Shame

Milyen mélyre süllyedhet az ember a saját mocskában, miközben a felszínen minden rendben van? Steve McQueen filmje undorító, mocskos, és olyan súlyosan nehezedik a mellkasodra, hogy levegőt is nehezen kapsz.

1. The Avengers

Sokszor mondjuk, hogy ezt a szerepet/filmet csak xy játszhatta el/rendezhette meg, de a Bosszú Angyalai esetében tényleg így van. Whedon zsenijének köszönhetően a csapat minden tagja megkapja a neki járó rivaldafényt, mi pedig megkaptuk azt a Bruce Bannert, akire Bana bénázása (figyelem, olcsó poén!) óta várunk. Az idei év Sucker Punch-a: négyszer néztem meg eddig, és minden alkalommal csak egyre jobb lesz.

briangatwood | December 31st, 2012 at 5:11 am
Általános: braindump, top 11

blabla