Goldfinger (1964)

James Bond: Goldfinger

Már a kezdő jelenet is biztató: Bond az éj leple alatt besurran valahová, majd a magával vitt plasztik és a helyszínen található nitrovalami, valamint egy időzítő segítségével felrobbantja a helyet. A szállodai szobájába visszatérve megkapjuk szokásos merénylet-kísérletet, ahol a 007-es megmutatja, milyen jól ért a villanyszereléshez, illetve az is kiderül, hogy milyen gáláns és lovagias is ő az ellene konspiráló fehérnéppel szemben. Ezután következik a főcím Shirley Bassey előadásában, ami szerintem az egyik legjobban sikerült az összes közül. És azt is elárulom, hogy a filmről is hasonlóképpen vélekedem.

Goldfinger

Ebben a moziban ugyanis tényleg majdnem minden benne van, ami egy Bond-filmet Bond-filmmé tesz. A 007-es ellenfele ezúttal egy Auric Goldfinger nevű angol, aki amúgy az arany megszállottja, és azt tervezi, hogy radioaktívvá teszi az Egyesült Államok Fort Knox-ban tárolt aranykészletét (de nem ám csak úgy, többlépcsős, furmányos terv keretében, természetesen), és ezáltal majd jól meggazdagodik, hiszen az általa birtokolt arany ára jelentősen felértékelődne. Ez egyébként saját terv, szóval Goldfinger kivételesen nem a SPECTRE ügynöke, ami szerintem még jót is tett neki, ugyanis egy átlagos Bond-gonosznál sokkal jobb karaktert sikerült összehozni. Ez persze köszönhető Gert Fröbe-nek is, aki annak ellenére, hogy nem nagyon beszélt angolul (kapott is egy jó kis utószinkront – ez egyébként elég sokszor megtörtént a Bond-filmekben, bár főleg a lányoknál), mégis hihetően alakitotta a gátlástalan és aranymániás gecit.

– Do you expect me to talk?
– No, Mr. Bond. I expect you to die.

A másik pozitív tényező, ami Goldfingert kiemeli a tömegből, hogy neki van az egyik legjobb fej problémamegoldó embere, név szerint Oddjob. Ő az a kalapdobáló kínai, akit már említettem korábban. Bár némasága miatt beszéd helyett csak nyög, mégis az egyik legcoolabb karakter a Bond-univerzumban. Persze neki sincs kegyelem, megkapja a maga kis haláladagját, hiszen azért mégis egy negatív alakról van szó.

A Goldfinger, bár nem éri utol az index érdekeltségébe tartozó fórumok és blogok idióta fasztojás kommentelőit elsőzésben, de azért jó pár releváns első helyet magának tudhat. Például ez volt az első Bond-film, ami Oscar-dijat kapott (legjobb hangeffekt kategóriában). De ami ennél fontosabb, hogy itt láthattuk először az azóta a kémfilmekben előszeretettel használt és nagyjából szarrá parodizált jelenetet, amikor is a főgonosz egy lézerrel akarja kettévágni a lekötözött főszereplőt. Gondolom mindenkinek megvan ez a jelenet, mint ahogy az is, mikor a kütyü-szakértő (jelen esetben Q) mutogatja az aktuális cuccokat a főhősnek, a háttérben a többiek meg egymáson tesztelgetik a lángszórót, atombombát vagy a lesből támadó ruhaszárítókötelet. Na ez is itt jelent meg először.

Goldfinger

Bár jó történet és jó gonoszok jellemzik a filmet, meg kell említenem a gyengeségeit is, mert sajnos azok is vannak, és ráadásul a harmadik fő összetevő, mégpedig a Bond-lányok képében jelennek meg. Lehet, hogy csak én érzem így, de ebből a szempontból a casting sajnos gyengére sikerült. Talán a Tilly-t játszó Tania Mallet-ből ki lehetett volna hozni valami értelmeset, de sajnos nem így történt. A többiek, vagyis Shirley Eaton (Jill) és a képeken látható Honor Blackman (Pussy Galore) viszont egyszerűen gyengék voltak. Fura módon az eddigi nők közül egyedül ez utóbbinak volt értelmes színészi tapasztalata, mégis valahogy ő volt a legkevésbé érdekes és hihető. Ez egyébként valószínűleg a karakternek is köszönhető, illetve annak, hogy nem tudták eldönteni, mi legyen vele. Ugyebár a regényben Pussy leszbikus, de végül Bond ellenállhatatlan sármja visszacsábítja a jó oldalra, a filmben viszont ebből csak annyit érzékeltetnek, hogy először nem érdekli Bond, majd utána mégis beadja a derekát, Goldfinger utasítására. Így pedig már nehezen hihető, hogy a végére ténylegesen meg is javul… De mindegy, a lényeg, hogy ezúttal az ágytöltelékek nem emelték, hanem lehúzták a színvonalat egy kicsit.

De ettől függetlenül a Goldfinger a 007-es eddigi kalandjai közül mindenképpen kiemelkedik, és ahogy már elspoileztem fentebb, az összesitett listán is előkelő helyet fog elfoglalni. Úgyhogy pontszámként simán kap egy 8/10-et, amivel be is emeli magát a tízes skála felső harmadába.

briangatwood | July 29th, 2008 at 10:31 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla