Death Sentence (2007)

Halálos ítélet

Ha már tegnap szóba hoztam a Brave One kapcsán, akkor be is vések ide pár szót róla, mert hát mégis. Mivel a két film nagyjából egy időben jött ki, és ugyanaz a témája, adja magát, hogy összehasonlítsuk őket. Persze a Death Sentence jókora előnnyel indult nálam, két ok miatt is: egyrészt mert nem csak megjátssza, hogy akciófilm, másrészt mert Kevin Bacon jóval szimpatikusabb figura, mint Foster.

Death Sentence

Nick Hume és nagyobbik fia éppen hazafelé kocsikáznak, és közben megállnak egy benzinkútnál. Sajnos pont ott, ahol egy banda beavatási szertartást tart, aminek a fiú is áldozata lesz. Nick azonosítja a támadót, de a bíróságon mégis úgy dönt, hogy tanúskodás helyett inkább maga indul el elégtételt venni…

Bár a film leginkább akció, mégis sokkal inkább drámai, mint a Brave One. Kevin Bacon nagyon jól alakítja a fiát elvesztő apát, aki – mikor rájön, hogy az igazságszolgáltatás nem képes megfelelően ellensúlyozni a veszteségét – saját kezébe veszi az ügyet. Nála, Fosterrel ellentétben tényleg látom is, amit a figura érez: a fájdalmat, dühöt, csalódottságot. A feleségét játszó Kelly Preston is szépen teljesít, hozza a szokásos formáját, amit az állandó mellékszerepeiben elvárunk tőle. Aztán van még itt egy John Goodman is nekünk, aki szintén remek volt, még ha a karakterét egy kissé légből kapottnak, történetbe nem illőnek éreztem.

Az akciójelenetek szépen kidolgozottak, és nagyjából a realitás talaján maradnak (azt a bizonyos furgonos blődséget leszámítva). Nekem bejönnek az ilyen filmek, ahol nem minden lövés talál és a harcokon érezhető a nem profizmus elkeseredettsége (jó példa erre a parkolóházas jelenet). Arra gondolok itt, hogy a szereplők nem profi, képzett kommandósként mozognak és cselekednek. Követnek el hibákat és nem használják ki az összes adódó lehetőséget a támadásra. Ez így leírva nem jön át rendesen, de attól még igaz. És mindenképpen üde frissességet kölcsönöz a filmnek.

Gondolom lehetett volna ennél jobbra is csinálni, de így is nagyon szép teljesítmény volt, a fene se gondolta volna a Fűrész rendezőjéről, hogy képes összehozni egy ilyen akciócsemegét nekünk. Na nem mintha különösebb gondom lenne a Fűrésszel, de azért meglepő volt. Szóval én megajánlok a filmnek egy 8/10-et. Mert megérdemli. És a poszter mennyire durván jó már?

Death Sentence

briangatwood | January 30th, 2008 at 1:38 am
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla