The Brave One (2007)

A másik én

Mi az, ami Kevin Baconnek sikerült, de Jodie Fosternek nem? Úgy van, összehozni egy jó bosszúfilmet. Persze lehet, hogy a Neil Jordan által rendezett The Brave One nem is bosszúfilm, hanem egy dráma az emberi természetről, a kiszolgáltatottságról vagy valami hasonló, celluloidra érdemes témáról. Ha így is van, ez a film akkor sem vizsgázott túl jól.

Pedig a potenciál egyértelműen benne volt, csak valahol félúton megrekedt a megvalósítás során. Nem is az akciót kérem én számon, mert azért Jodie Fostertől nem vártam nagy tűzpárbajokat, illetve reméltem, hogy nem lesznek, nevetséges is lett volna. Amit viszont vártam, illetve várok ilyen filmeknél, hogy a karakterek hitelesek legyenek. Itt viszont egyszerűen nincs súlyuk. A történésekből látjuk, hogy a főszereplő először félelemből nyúl a fegyverhez, és önvédelemből használja, majd felcsap valamiféle igazságosztóvá, hogy a végén bosszúban csúcsosodjon ki. Sajnos ebből a változásból Jodie semmit nem érzékeltet, két szolíd kis nyafogás a legtöbb, amit kapunk tőle, ezt leszámítva faarccal szenvedi végig a filmet, és vele együtt mi is ezt tesszük. Mintha egyáltalán nem érezné a karaktert, vagy nem tudna vele mit kezdeni. Ha pedig szándékosan ilyen, azt végképp nem tudom mire vélni. Ráadásul a vele kapcsolatos negatív élményhez nálam még a hangja is hozzájárult, ugyanis kifejezetten kellemetlennek találtam (azt hiszem nem láttam még egy filmjét sem eredeti nyelven ezelőtt, ezért nem tűnt fel eddig). De ezt csak mellékesen jegyeztem meg, azért a lényegen nem változtat.

The Brave One

Azért persze ért pozitív élmény is a film nézése közben, a mellékszerepben feltűnő Mary Steenburgen személyében. Idén lesz 55 éves, de még mindig baromi jól néz ki. Ugyanez nem mondható el Jodie-ról, aki egy tizessel fiatalabb, mégis durván lestrapáltnak nézett ki pár jelenetben.

A fenti, nem pozitív sorokból gondolom már kiderült, hogy nem nagyon tetszett a film. Legfőképpen azért, mert egy ilyen jó témát elpocsékoltak, és csináltak belőle egy középszerű filmet, egy szánalmas befejezéssel. Nem is kerülhet máshová, mint az 5/10-es kategóriába.

briangatwood | January 29th, 2008 at 12:32 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla