Commando (1985)

Kommandó

A múltkori Predator után gondoltam sort kerítek erre a másik Schwarzi-klasszikusra is, tovább boncolgatva a „kiállják-e a klasszikusok az idő próbáját” kérdéskört. Nos, az eredmény felemás, mert bár a fenomenálisan tehetségtelen Vernon Wellsre vadászó John Matrix is jól vizsgázott, egy picivel mégis lemaradt a másik bolygóról érkező láthatatlan dzsungelharcos ellenfeleként pózoló Dutch mögött. Azért nem jelentős a különbség, ne aggódjon senki.

John Matrix megfeszített, izzadságtól csillogó izmokkal cipel egy bazi nagy farönköt a hegyen, majd a veszély első jelére reflexből csekkolja a baltán tükröződő, hátulról közelítő illetőt. És itt jön a meglepetés, hiszen ő Matrix lánya (Alyssa Milano extrafiatalon)! Persze aki valaha is látott már egy akciófilmet, egyből tudja, hogy a kicsit el fogják rabolni, hogy aztán főhősünket valami csúnya dologra kényszerítsék.

Ez a csúnya dolog pedig nem más, mint egy Közép-Amerikai ország állampuccsának megtámogatása a jelenlegi elnök megölésével. Persze tudjuk, hogy Matrixet nem olyan fából faragták, aki ilyesmibe belemenne, sokkal inkább az igazságot saját kézbe vevős hős ő. Ebből eredően gyorsan le is számol a díszkíséretével, majd egyszemélyes kommandóként elindul, hogy sajátos módszerrel rendezze le a függőben lévő ügyeket.

– Remember when I promised to kill you last?
– That’s right. You did.
– I lied.
(…)
– What did you do with Sully?
– I let him go.

Tény, hogy a jó öreg Arnie nem a valaha élt legnagyobb színésztálentum, de ettől függetlenül mindenkinek el kell ismernie, hogy a munkás évei alatt nagyon sok meghatározó filmet tett le a nagy akciófilmes asztalra (aki másként gondolja, az hülye, és kész). Persze nem ez a kedvenc akciófilmem, és nem is a kedvenc Schwarzi-filmem, de ettől függetlenül klasszikus alkotás, ami az idő múlásával egyre csak nemesedik, nem pedig nevetséges lesz. Nem igazán tudnám megmondani miért, mert ugye a mai, valóságot tükrözni próbáló akciók korában persze elég mókásnak tűnhetnek a Commando géppuskával kaszálós akciói, dobbantóról robbanás előtt ugró statisztái és a főhősön nem fogó golyózápor, ezt elismerem. De az a helyzet, hogy ennek ellenére én még mindig elhiszem. Elhiszem, hogy Arnie kiáll, és lekaszál mindenkit, mert ő már csak ilyen. Karizma, vagy mi a fene.

Azt hiszem már kiderült (akár most, akár régebben), hogy eléggé tisztelem és becsülöm a régebbi éra filmjeit. Nem csak azért, mert sokkal tökösebbek, bevállalósak voltak, hanem amiatt a leírhatatlan hangulat miatt is, ami árad belőlük, és ami hatalmába kerít, mikor nézem őket. Szóval a Commando 8/10 pontjából jelentős rész is ennek szól.

– Don’t break radio silence until they see me.
– How will I know?
– Because all fucking hell is gonna break loose.

briangatwood | January 2nd, 2008 at 11:59 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla