Predator (1987)

Ragadozó

A minap néztem meg újra ezt az akcióklasszikust, és rögtön el is keseredtem. Manapság miért nem készülnek ilyen filmek? Már nincsenek tesztoszterontól kicsattanó főhősök, izomszagú akciók és legyőzhetetlen jófiúk. Vajon mi történt velük? Kiöregedtek a műfaj régi veteránjai, és nincs utánpótlás, vagy csak egyszerűen elhaladt mellettük a kor, túlléptünk rajtuk? Manapság már nincs is igény ilyen hősökre?

Predator

Részemről van, az biztos, ugyanis miközben néztem Dutch harcát a Ragadozó ellen, végig vigyorra állt a szám, és a 100 perc nagyon gyorsan elsuhant. Itt még nincs teketória, az emberek káromkodnak és beszólnak egymásnak, a nőknek pedig leginkább csak kuss van, nem értelmes szerepük. És persze ott van a kulcsfontosságú, „mindenki felsorakozik egy vonalba, és rommá lőjük a dzsungelt mindennel amink csak van, de nem találunk el semmit” jelenet, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Kis gyorstalpaló azoknak, akik nem látták (vannak ilyenek?): egy helikopter lezuhan valahol a dzsungelben, a mentőakcióra pedig Dutchot és csipet-csapatát kérik fel (klasszikus 80-as évek csapata, van itt indián nyomolvasó, mexikói, szemüveges techie-guy, néger erősember). A helyszínen persze kiderül, hogy nem sima mentőakcióról van szó, de hamarosan ez úgyis mindegy lesz, hiszen pont azon a környéken portyázik valami elég durva mészáros is…

Szóval a Predator igazi old school manpower vs. superior power küzdelem, és mivel Schwarzi a főszereplő, ugye mondanom sem kell, hogy végül melyik felé billen a mérleg? A pontszám pedig 8/10.

briangatwood | August 15th, 2007 at 6:17 pm
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla