A Better Tomorrow (1986)

Szebb holnap

Mark és Ho a hongkongi maffiának dolgozik, afféle mindenesként (értsd: bérgyilkos, futár, ésatöbbi). Ho már kiszállna, de egy kis rábeszélés hatására (értsd: zsarolás) még elvállal egy utolsó munkát, ami persze balul üt ki, ezért három évnyi nyaralás vár rá Tajvanon (értsd: börtön). Szabadulása után Ho visszatér Hongkongba, ahol tapasztalja, hogy a dolgok kissé megváltoztak. Próbálna új életet kezdeni, de a múlt azért nem enged olyan könnyen…

A történetben persze van azért egy-két csavar és még pár szereplő, de ez nem műsorismertető, ugye. Alapvetően egy klasszikus leszámolós filmről van szó, ahol a szereplők hullanak, mint a legyek, a fegyverek szórják az áldást, főszereplőink pedig több golyót kapnak be másfél óra alatt, mint a tíz legproduktívabb pornós egész pályafutása során összesen. És akkor itt kell egy alapvető tényt tisztázni: az ázsiai filmek mások. A Better Tomorrow-ban ugyanis minden a dramaturgia. Ha arra van szükség, egy szereplő belehal egy karlövésbe, egy másik viszont 10 golyóval a testében is vígan elvan. De ami a legjobb – és ez különbözteti meg egy hasonló amerikai produkciótól –, hogy ebben az esetben ez teljesen természetesnek hat, egy percig sem érezzük úgy, hogy valami fost látunk, egyszerűen szórakoztató és kész.

A Better Tomorrow

Persze tagadhatatlan, hogy a filmnek vannak hibái, sőt. Ha európai szemmel nézzük, a színészek játéka néhol ripacskodásnak tűnhet, de hát ez általánosan minden ázsiai filmre igaz, és itt ráadásul a többihez képest visszafogottak a színészek, és mint írtam, ha elfogadjuk, hogy ez ilyen, ők ezt így csinálják, akkor egyáltalán nem lesz zavaró. Az akcióknál is előjön ez a furcsa kettősség, mert egyrészt a kivitelezés (beállítások, kamerakezelés) eléggé furcsa, megmosolyogtató néhol, hiszen nem ehhez vagyunk hozzászokva, másrészt viszont a felvonultatott ötletek, koreográfiák még így, 21 év elteltével is megállják a helyüket (nálam legalábbis). Ide még hozzátehetném, hogy egyébként John Woo rendezte, meg máig afféle alapmű az akcióban meg stb. de nem hiszem, hogy az ilyen információknak szerepe kell, hogy legyen egy értékelésben. Egy film legyen alanyi jogon jó, nem?

Számszakilag azt mondanám rá, hogy 6/10-es a film, de ez kicsit megtévesztő, és leginkább a korából fakad, mert amúgy tényleg baromi szórakoztató és ajánlott a megnézése.

briangatwood | July 11th, 2007 at 1:04 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla