Moziváró összefoglaló – 2012. első fele

Whedon ensemble

Az év legfontosabb bemutatója? Nincs az az isten, hogy a The Avengers (május 4.) ne legyen kibaszottul kurva jó. Megismétlem: NINCS AZ AZ ISTEN, HOGY EZ A FILM NE LEGYEN KIBASZOTTUL KURVA JÓ. Nem hiszitek? EPIC ODABASZÁS várható, én mondom.

The Avengers

The Avengers

Texasból a Marsra, a Marsról az óceánra

Bár már a Wolverine Gambitjeként sem volt csalódás a vásznon, 2012 tényleg a Friday Night Lights egyik legjobb karakterét alakító Taylor Kitsch éve lehet: a John Carter (március 9.), a Battleship (május 18.) és a Savages (július 6.) révén rögtön három esélyt is kap a mozikban. Az első kettő remek popcornmozinak tűnik, a harmadikról meg annyit tudunk egyelőre, hogy jó könyv az alapanyaga.

John Carter

Az éhezők viadala

Szintén márciusban érkezik a The Hunger Games (március 23.) is. A disztópikus jövőben játszódó könyvsorozat első része szerintem nagyon jó, Jennifer Lawrence-et imádjuk, így garantált a premiernapos megnézés. Ide kattintva kiderül, hogy kire céloz Katniss.

The Hunger Games

A skót Mulan

Legalábbis valami ilyesmi érzésem volt a trailer megnézése után. Nagyon nem tetszik ez az utóbbi években kialakult stilizált arcos animációs trend, de a skót setting miatt mindenképpen várós a Brave (június 22.).

Brave

Szerző, szerző!

Richard Linklater a Bernie-t (április 27.), Wes Anderson pedig a Moonrise Kingdomot (május 16.) szállítja idén. Semmit nem tudok a filmekről, de ez jól is van így, majd a moziban kiderül. Nicholas Stoller rendezőként eddig kettőből kettőt hozott (plusz Emily Blunt, Jason Segel és Alison Brie), szóval a The Five-Year Engagement (április 27.) annak ellenére is várós, hogy a borzasztó Bridesmaids farvizén reklámozzák.

Szolíd beszarások

A The Raven (március 9.) egy sötét hangulatú thriller, főszerepben maga Edgar Allen Poe (magyar hangja John Cusack. Kosztümben talán Alice Eve sem lesz annyira unalmas. Évek óta várjuk már, de most tényleg eljön a The Cabin in the Woods (április 13.), a Whedon-istállóban nevelkedett Drew Goddard és maga a mester által írt horror, ami felrúgja a műfaj szabályait (vagy nem, de attól még piszokjó lesz). A The Woman in the Fifth egy moziban elkapott trailer alapján szintén elég érdekesnek tűnik. Amerikai bemutató-dátum még nincs, de máshol már megy egy ideje.

The Raven / Lockout

Akciófilmek jönnek

Idén mindenki zúz? A panelházban bentrekedő kommandósok a The Raid (március 23.) című indonéz őrületben (már érkeznek a hírek az amerikai remake-ről); Bruce Willis az új Supermannel karöltve The Cold Light of Day-ben (április 6.); Guy Pearce nagyon laza és az űrben rendezi el a dolgokat a Menekülés New Yorkból és a Fortress 2. keverékének tűnő Lockout-ban (április 20.), és még az Expendables 2 előtt jön a Safe (április 27.) című Statham joint is.

Romantikázzunk, komédiázzunk

A Friends with Kids (március 9.) lesz az a film, ahol Megan Fox végre kilép a fuckdoll szerepkörből és eljátszhat egy valódi személyt. Steve Carell a Seeking a Friend for the End of the World (június 22.) című posztapok romkomban keresi az igazit. Jön még a szokásos Kristen Bell limonádé is Safety Not Guaranteed (június 8.) címmel, rengeteg sorozatos arccal.

A Folytassa-sorozat

A sequel-imádók sem kesereghetnek, hiszen jön a Wrath of the Titans (március 30.), a Men in Black III (május 25.), a G.I. Joe: Retaliation (június 27.) és az American Reunion (április 6.) még a pitebaszót is újra elhozza nekünk. Talán ez az eredeti szereplőket felvonultató folytatás kiköszörüli a gagyi spinoffok által ejtett csorbákat.

Men in Black III / G.I. Joe: Retaliation

Vagy nagyon, vagy nagyon nem

Will Ferrell drogbárókkal küzd a Casa de mi Padre (március 16.) képkockáin. A kérdés, hogy Step Brothers lesz a filmből vagy Semi-Pro? Sasha Baron Cohen is itt lesz nekünk, reméljük a The Dictator (május 11.) sem a „felbőgésből lebőgés” tipikus esete lesz. Az Abraham Lincoln: Vampire Hunter (június 22.) meg annyira képtelen ötlet, hogy simán működhet is.

Hófehérke és a hét alien

Kristen Stewart Charlize Theron ellen vonul a Snow White and the Huntsmanben (június 1.), a forgatókönyvet pedig Hossein Amini (Drive) írta. Ridley Scott 33 év után újra a nyolcadik utast dirigálja. A Prometheus (június 8.) is megérdemli a bizalmat?

Miért pofozod magad?

A karcsiszemüveges gyerekek zaklatása az új drogozás/tiniterhesség? Mostanság elég felkapott lett a téma, gyanúsan egyszerre vette elő több sorozat is, most pedig itt van a The Bully Project című dokumentumfilm is a témáról. Kelet-Európai szemmel nézve szerintem túl van ez lihegve, de persze biztos nem véletlenül ábrázolják tahónak minden amerikai filmben a focistákat.