Futurama: Bender’s Big Score (2007)

– In fact, you were fired two years ago. That’s when we were shut down by the delivery network. Yes, I’m afraid the brainless drones who run the network canceled our License. (…) Good news, everyone! Those asinine morons who canceled us were themselves fired for incompetence. And not just fired, but beaten up, too. And pretty badly. In fact, most of them died from their injuries. And then they were ground up into a fine pink powder. (…)
– So what does this mean for us and our many fans?
– It means we’re back on the air! Yes, flying on the air in our mighty spaceship.

És így történt, hogy végre megérkezett a Futurama első egész estés folytatása. Ha valaki látott már egy Futurama epizódot, szerintem tudja, hogy mit várhat a Bender’s Big Score-tól. Aki nem tudja, annak meg elmondom: természetesen másfél óra eszetlen agymenést jópár zseniális ötlettel és hatalmas poénokkal, egy – már magában is ötletes – több szálon futó alapra ráépítve.

Hogy mi ez az alap? Nudista információszaglászó (igen, szó szerint szaglásszák) spammerek teleszemetelik az emberek levelesládáját (bizony, még 3000-ben is gondot okoz a sok faroknövelő meg ingyenpornó), akik jól be is dőlnek nekik, aztán már csak azt veszik észre, hogy a Föld jól el van adva. Közben persze Fry még mindig szerelmes Leelába, aki viszont egy Lars nevű fejetetővel smúzol. Aztán előkerül egy Bender-tetoválás (Fry seggén, hol máshol?), amibe egy időutazást lehetővé tevő kód van rejtve. Na innen indul a teljes őrület, amit majd jól megnéz mindenki magának.

Futurama: Bender's Big Score

Ahogy a fenti idézetből is kitűnik (ami ténylegesen elhangzik a film elején), a Bender’s Big Score a rajongóknak készült. Persze előtanulmány nélkül is simán megnézhető és élvezhető, de az apró vagy nagyobb poénok és visszautalások a sorozat ismeretében ülnek igazán (ahogy ez általában lenni szokott ilyen nagyfilmesítések esetében). Számomra ez persze nem negatívum, de tény, hogy az avatatlan nézők számára biztos nem lesz akkora durr, amikor feltűnik Zapp Brannigan (nyúlfarknyi szerep, de én végig vigyorogtam ahogy eszembe jutottak a korábbi nagy pillanatai). Hiába, a limitált hossz miatt kényszerű kompromisszumokat kellett kötni, nincs idő mindenkire, sajnos. Remélhetőleg a folytatásokban majd mások kerülnek előtérbe, és így végül mindenki jól jár, vagy mi.

Talán már kiderült a fenti sorokból, hogy eléggé Futurama-rajongó vagyok, szóval a 8/10 ne lepjen meg senkit. Ha ezt háttérbe szorítva próbálom értékelni, és eltekintek az animáció milyenségétől (nyilván nem ronda vagy szar, ez direkt ilyen, take it or leave it), szerintem a dumák és utalások akkor is érnek olyan 7 pontot. Szóval részemről kérem a következőt.

briangatwood | December 1st, 2007 at 12:32 am
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla