Vacancy (2007)

Elhagyott szoba

Nem fogom azzal kezdeni, hogy ez a Kontroll rendezőjének első amerikai filmje (hopp, mégis megtettem), inkább azzal, hogy ez egy nem kiemelkedő, de egészen használható thrillerecske. Az alaptörténet annyi, hogy egy házaspár autókázik az éjszakában, ám lerobban a kocsijuk, ezért kénytelenek egy elhagyott motelben éjszakázni. Folytassam?

Igen, pontosan úgy történnek a dolgok, ahogy sejteni lehet egy ilyen kezdés után. Főszereplőink egy kis pihenésre vágytak, aztán meg jól teperhetnek az életükért. Nem egetrengető újdonság, de az ilyen filmeknél úgyis az a lényeg, hogy fenn tudják-e tartani az érdeklődést a film végéig, vagy még azelőtt megunjuk. A Vacancy ebből a szempontból jól teljesít, engem legalábbis végig lekötött, ráadásul a végén még egy kis meglepetést is okozott. Na nem olyan nagyon, de azért sikerült kicsit hígítani a szirupon. Szintén pluszpont Kate Beckinsale miatt, aki ebben a filmben is (mint általában) egyszerűen GYÖNYÖRŰ (igen, nagybetűvel), szinészileg pedig szintén hozza a karakternél elvárható minőséget, a normálisabbik Wilsonnal együtt.

Vacancy

Mivel szokásos thrillerecskéről van szó, negatívumok is vannak persze. Rögtön említhetném a „főgonoszt” aki rohadt idegesítő és szerintem egy kicsit túljátszott is volt. Persze értem, hogy koncepció meg minden, de az tuti, hogy ha egy ilyen ember akarna nekem szállást adni, már szaladnék is árkon-bokron keresztül, nemhogy a kezébe adjam az igazolványom. Aztán ott a film végi akció, ami egyszerűen buta volt. El sem hiszem, hogy 2007-ben még valakit komolyan vesznek, aki ilyen „leesik a pisztoly, aztán pont arra esik rá” megoldással áll elő. Szégyen. További minusz az opening és ending miatt, amik ugyan ötletesek, viszont nagyon nem illettek a filmhez.

És akkor egy kicsit mégis a rendezőről. Hozzáértők biztosan tudják, hogy mennyire volt benne az európai stíl és/vagy frissesség a filmben (én nem igazán vettem észre semmi szokványostól eltérőt), szóval felőlem akárki rendezhette volna, de végső soron akár ezért is járhat vállveregetés, nem? Hiszen ez a film semmivel sem rosszabb, mintha bármelyik másik gyakorlott amcsi thriller-rendező kezei közül került volna ki. Nem is jobb, de igazság szerint nekem a Kontroll is éppcsak jobb volt, mint az átlag (a kortárs magyar filmeknél azért nagyobb a különbség), így nem is vártam túl sokat. Összességében tehát a Vacancy egy szórakoztató kommersz film, olyan 6,5/10-es féle.

briangatwood | September 3rd, 2007 at 2:03 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla