Alien Trespass (2009)

Az utóbbi pár évben előkerült a „retrózás” a filmek táján, legalábbis abban az értelemben, hogy a filmkészítők többször nyúlnak vissza a régebbi filmek stílusához, eszköztárához, hogy azt ötvözve a modern megvalósítás adta lehetőségekkel létrehozzanak valamit, ami egyrészt önmagában is megállja a helyét, másrészt az eredeti ismeretében sem tűnik értelmetlen másolásnak. Ezen hommage-ok általában zsánerfilmeket érintenek, és jellemző módon feszegetik, csavargatják is a feldolgozott műfajok kereteit és kliséit, és időről-időre cinkosan ki is kacsintanak a nézőkre: „érted, hogy értjük”. Erre szükségünk is van, hiszen olyan cinikus korban élünk, amikor egy kőmosott farmer bundesliga-frizurával a ciki-faktor miatt már alanyi jogon szórakoztatónak számít. De mi történik akkor, ha ez a kiszólás mégsem történik meg?

Alien Trespass

A fentiekkel természetesen nem azt mondom, hogy ezek a filmek nem működhetnek ironikus felhangok nélkül, de ebben az esetben a produkciónak egyszerűen kurva jónak kell lennie minden szempontból. Jelen írás tárgya pedig nem az – semmilyen szempontból. Közepes történet, közepes alakítások és közepesen unalmas minden jellemzi, ráadásul az átlagosság mellett még unalmas is. Másfelől nézve nagyon őszinte film, ráadásul 100%-ban teljesíti azt, amit vállalt. Csak ettől még nem lesz jó. De tény, az Alien Trespass nem olyan, mint az ötvenes évek idegeninváziós filmjei, hanem egy ötvenes évek-beli idegeninváziós film, amit 2009-ben forgattak. De mondom, ez a mozi hatvan évvel ezelőtt sem lett volna jó.

Az ötlet maga egyébként érdekes, de sajnos hamvába holt. A régi sci-fik legnagyobb bája ugyanis – már ha nem vagyunk a bevezetőben említett cinikus állatok –, hogy régiek. Nyilván megmosolyogtató egy félgömbökkel kidekorált szemeteskuka vagy egy borzalmas gumiszörny, de teljesen elfogadható, mivel tudjuk, hogy évtizedekkel ezelőttről jön. Gondolom a többség nem szarozza le a klasszikus írókat sem, csak mert az űrhajókat szerintük rádiógombokkal és kétállású kapcsolókkal vezérlik. Akkor ez volt, ilyet tudtak és kész. De ha egy kortárs író ugyanezzel rukkolna elő, akkor kell valami magyarázat, kell, hogy legyen oka. A „csak úgyból” nem elég.

Pontozda

Fentebb a lényeg, talán még annyit érdemes tudni, hogy volt pár ismertebb arc is a filmben, de sajnos ők sem tudták emelni a színvonalat. Nagyon nem akarom a földbe pontozni, mert a próbálkozást annak ellenére is értékelem, hogy nem jött össze, úgyhogy legyen 6/10.

briangatwood | July 4th, 2011 at 5:47 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla