Oscar 2010 – Értékelésféle

A 82 nem kerek szám, semmi nagy ünneplés, meg aztán homokos vagy zsidós filmek (a Basterds nem ér) sem voltak, így talán érthető, miért nem erőltették meg magukat a szervezők. Nekem legalábbis ez volt az első gondolatom. Persze mindig van némi csúszás, végül is élő adásról van szó, de azért az mégis durva, hogy az est végére annyira elúsztak a köszönőbeszédek és a sok bevágott részlet miatt, hogy a legjobb film bejelentését Tom Hanks 20 másodperc alatt zavarta le…

Aztán beszélni kell még a házigazdákról is. Az egész eseményt úgy reklámozták, hogy ilyet aztán még nem láttunk, ami persze egyértelmű hazugság volt, de mégis, a valóság alulmúlta az elvárásokat. A nyitó énekkel nem volt különösebb gond, de azért tavaly Hugh Jackman rendesen odatett a shownak, amit NPH-nak esélye sem volt lenyomni. A két öreg, Steve Martin és Alec Baldwin dualógja is rendben volt, de aztán lejtmenetbe kezdtek, és azt csak néha-néha sikerült egy picivel jobb poénnal lelassítani. Ráadásul – szintén az elcsúszó ütemterv miatt – a vége felé szimplán eltűntek.

Az egyik legjobb rész volt Ben Stiller na’vinak öltözve, de a legnagyobb dicséret egyértelműen a John Hughes-megemlékezésért jár a gyönyörű montázzsal és a méltatással. Ilyenkor sajnálom igazán a generációs különbségeket amúgy, egy mai tininek a Ferris Bueller vagy a Long Duk Dong nevek nem mondanak semmit, és nyilván gőzünk sincs arról, ki az a Molly Ringwald vagy Judd Nelson. Szomorú.

Kathryn Bigelow

A sok évnyi korrekt maszlag után végre visszakaptuk az „…and the winner is…” felvezetést, ami néhány átadó fejében azért okozott zavarokat, de sebaj, szerintem ez hozzátartozik a show-hoz, vissza kellett hozni. Kettőt kell még kiemelni, egyrészt a legújabb kedvenc, Carey Mulligan borzasztó furán nézett ki a szőke hajával, remélem ez csak valami múló hóbort (ahogy a rövidség is), másrészt Kathryn Bigelow (kép fent) 59 éves. Komolyan.

Mivel a jelöltek és nyertesek közül még egy csomót nem láttam, a ki érdemelte meg és ki nem elemzésébe most nem megyek bele, majd ha megnéztem az összeset. Addig meg csak annyit, hogy Bullockot még most sem hiszem el, a Basterdsnek kellett volna nyernie a film, rendezés és forgatókönyv kategóriában, és hol a fenében volt a (500) Days of Summer?

briangatwood | March 9th, 2010 at 7:52 am
Általános: braindump | Konkrét:

blabla