The Last Boy Scout (1991)

Az utolsó cserkész

Azt hiszem ideje már, hogy legyen egy bejegyzés arról a filmről is, ami a Die Hard mellett a klasszikus akciófilmek másik etalonja, királya, császára – minő meglepetés, szintén Bruce Willis-szel a főszerepben. Ez a film természetesen az Utolsó cserkész. Bár ez csak az én véleményem, de szerintem addig nem is érezheti magát embernek valaki, amíg ezt az örökbecsűt nem látta. Az már más kérdés, hogy tetszik-e vagy sem, de akinek nem, az is érezze kicsit kevesebbnek magát.

Szóval az Utolsó cserkész. Tudom, hogy egy újszülöttnek minden film új, ezért gyorsan rohanjunk át a sztorin. Joe Hallenbeck (Willis) valaha az elnök testőre volt, de most már csak egy lecsúszott magánnyomozó. Iszik és piál felváltva, és még a családjával is zűrök vannak. Mivel kell a pénz, elvállalja a táncosnő Cory (a fiatal Halle Berry) védelmét, de persze zűrök lesznek, és Cory-t megölik. Hallenbeck pedig kénytelen-kelletlen összeáll a lány pasijával, az ex-focis Jimmy Dix-szel, hogy kinyomozzák, ki ölte meg a lányt és miért. Maga a történet nem túl extra, egy szokásos akciósztori, viszont a filmnek van két olyan összetevője, ami magasan minden más fölé emeli.

Oké, Jimmy. Gondolkozz, gondolkozz, gondolkozz. Mit tenne most Joe? Hm, mindenkit lelőne, utána rágyújtana.

Az első az akciók mennyisége és minősége. Itt bizony nincs szarakodás, a felvezetést követően gyakorlatilag nem áll meg az úthenger. Folyamatosan kapjuk az arcunkba a robbanásokat, tűzharcokat és bunyókat, mégpedig a lehető legmagasabb szinten. Bár a film már 17 éves, ez abszolút nem látszik meg rajta, a minőségre nem lehet semmilyen panasz. Ezt egyébként Tony Scott-nak köszönhetjük, akit egyszer ugyan a logika alapján a kevésbé tehetséges Scott-tesónak tituláltam, de azért el kell ismernem, hogy ő is nagyon érti a dolgát, ha jó alapanyag kerül a kezébe. És itt lép be a másik összetevő, nevezetesen, hogy az alapanyagot Shane Black szállította.

Aki nem ismerné az úriembert, annak elmondom, hogy az ő agyszüleménye többek között a Halálos fegyver és legendás karakterei (egyébként ez a harmadik akcióklasszikus, amit mindenkinek látnia KELL). Black mesterien ért a buddy-movie-k írásához. Amikor összeereszti a karaktereit, azok nem kioltják, elnyomják egymást (nagyon sok filmben van ilyen, a két erős főszereplő nem fér megy egymás mellett rendesen), hanem épp ellenkezőleg. Mint valami katalizátorok, mikor berobban a bomba, egyre inkább olajat tesznek egymás tüzére, mi pedig csak lesünk tátott szájjal. És röhögünk, hiszen a párbeszédek az Utolsó cserkészben kb. a vígjátékok 90%-át simán ütik, és ez nem vicc. A két főszereplő, vagyis Bruce Willis és Damon Wayans kettőse szintén emlitésre méltó. Ugyebár alap, hogy Willis maga a KIÉGETT ZSARU, ez a karakter mindig is az övé marad, nála jobban soha nem fogja tudni senki megjeleníteni, és pont. Wayans pedig nagyon jól asszisztál neki a focista szerepében, így a párosuk remekül működik, nagyon jól dolgoznak a dialógusokkal. A rosszfiú Milo kellően ellenszenves, Vérapó pedig maga a tökély!

– Rosszkor voltál rossz helyen, semmi bajom veled.
– Azt csak hiszed. Megbasztam a feleséged.
– Tényleg megdugtad? Honnan tudod, hogy az én asszonyom volt?
– Ő mondta, hogy a férje egy nagy lapaj strici, kalapban.

Bár nem szoktam ilyesmibe belemenni, itt mindenképpen beszélnünk kell róla, hogy a film magyarországi népszerűsége valószínűleg a zseniális magyar szinkronnak is köszönhető, ami talán még jobb, mint az eredeti szöveg. Szinte már közhelyszámba megy, hogy annak idején a magyar szöveg írója, Csörögi István kocsmákban gyűjtött beszólásokat a filmhez, és az a helyzet, hogy remekül sikerült. Szerintem még azok is ismernek és használnak egy-egy szöveget a filmből (a legalapabb: Fej vagy gyomor?), akik amúgy a filmet nem szeretik vagy akár nem is látták (bár az ilyenek bújjanak el). Sajnos az finomított szinkron réme ezt is elérte, így akik csak a kiherélt párbeszédeket ismerik, talán nem is tudják, hogy mit veszítenek.

Az utolsó cserkész tehát egy örök klasszikus, ami egyértelműen nem a nosztalgia és a gyerekkori emlékek miatt értékelődik fel. Nem hiába nézem meg legalább évente egyszer. A pontszám pedig természetesen 10/10, mi más is lehetne?

Manapság odamegyünk a palikhoz, bebaszunk nekik, de előtte szólunk pár kedves szót…

briangatwood | August 19th, 2008 at 9:44 am
Általános: kritika | Konkrét: , , ,

blabla