From Russia with Love (1963)

James Bond: Oroszországból szeretettel

Gondolom már mindenki halálra aggódta magát, hogy mi van a beharangozott heti Bond-adaggal, így most megnyugtatásul közlöm, hogy természetesen nem halt meg az ötlet rögtön az elején, csak más irányú, nagyon fontos elfoglaltságok elszólítottak (némi GTA IV és a rám törő retro-hullám kiélésére egy kis Half-Life). De most már tényleg itt van a második, és egy sűrített ütemterv keretén belül majd érkezik a többi is, egészen addig, míg be nem hozom a lemaradást.

Tehát, Oroszországból szeretettel. Nagyjából fél év telt el azóta, hogy James Bond visszaverte az anyjába Dr. No-t, majd ocsmány módon kihasználta Honey Ridert. Utóbbit valószínűleg már mindenki elfelejtette, a doktor halála viszont elég érzékenyen érintette a SPECTRE-t (szabad fordításban: Nagyon Gonoszok, Akiket James Bond Úgyis Megszívat). Éppen ezért, összekötve a kellemeset a hasznossal, legújabb pénzszerző akciójukhoz bónuszként hozzácsapnák Bond likvidi… libazsír… kinyírását is, méghozzá egy furmányos terv keretein belül. A terv (ami tényleg jó) a következő: az orosz-SPECTRE (szabad fordításban: Nagyon Gonoszok, Akiket James Bond Úgyis Megszívat) kettős ügynök, Rosa Klebb által átvert Tatjana Romanova (az isztambuli orosz nagykövetség alkalmazottja és a film rezidens jócsaja) disszidálni akar, az angolok segítségéért cserébe pedig felajánlja az orosz csoda-dekódoló masinát, a Lektort. Egy feltétele van, hogy James Bond bonyolítsa a dolgokat. A SPECTRE (szabad fordításban: Nagyon Gonoszok, Akiket James Bond Úgyis Megszívat) szándékai szerint persze Bond végül meghalna, ők pedig jó áron visszavásároltatnák a Lektort az oroszokkal. De nyilván egyértelmű, hogy ez úgysem lesz ilyen egyszerű…

From Russia with Love

Még jó, hogy a múltkor leírtam a Bond-sablonokat, hiszen már rögtön a második filmnél borulnak valamelyest. Ezúttal nincs világrengető gonosz terv, Bondot sem fogja el a főgenya, sőt, tulajdonképpen nincs is főgenya, hiszen csak egy fehér macskát simogató kéz képében és ellentmondást nem tűrő hangjával jelenik meg párszor, de sok vizet még nem zavar. Van viszont egy új sablon, amiről a múltkor nem ejtettem szót, ez pedig a pribékek feltűnése. Persze ilyenkor nem az npc tudós fiúkra kell gondolni, akik mindig meghalnak a végén a robbanásokban, hanem azokra a bérgyilkosokra és egyebekre, akik a filmek során a legtöbb fejfájást okozzák Bondnak. Igazából ők a legjobb arcok az egész szériában. Ebből a kasztból kerül ki egyébként a két kedvencem is, a kalappal dobálózó kínai drabális állat és a pedofil drabális állat. De róluk majd a saját filmjükben bővebben.

Szóval a fent említett jobbkezekből rögtön kettőt is kapunk, a már említett Rosa Klebbet és a bérgyilkos Grantet, akit direkt Bond ellen képeztek ki. Nem megyek beléjük részletesen, de azt elmondom, hogy a Klebbet alakító Lotte Lenya erősen emlékeztet az egyik középsulis matektanáromra – pont olyan undorító és rúgnivaló feje van (innen is csókolom, Pomáziné tanárnő drága, remélem már ibolyaszagolgatás van bőszen). A lényeg, hogy mindenképpen sokkal érdekesebb ellenfelek, mint Dr. No volt. Jobb ellenlábasokkal pedig csak nőhet a film színvonala, ahogy ez meg is történt. És akkor most, 2500+ karakter után el is jutok a lényeghez: a From Russia… ugyanis sokkal jobb film, mint az elődje volt. Jobb a történet, érdekesebbek a szereplők, és ami a lényeg, hogy sokkal mozgalmasabb, és emiatt természetesen izgalmasabb (nincs bealvás, mint a múltkor) a Dr. No-nál. Van itt minden, robbantás, menekülés, egy férfiért harcoló cigánylányok (akiket persze végül mégis Bond visz a sátorba), lövöldözés minden mennyiségben, és egy közepesen hosszú vonatút Isztambulból keresztül Európán. Na meg persze szex a Bond-lánnyal, akit ezúttal egy Daniela Bianchi nevű olasz modell kelt életre.

From Russia with Love

Mit is mondhatnék még kedvcsinálóként? Sean Connery még mindig remekel Bondként, és ezúttal már kap egy jó kis kütyüt is Q-tól, egy aktatáska formájában (hogy kicsoda Q, és a kütyüket eddig miért nem emlitettem? Csak.) Ráadásul még nőt is ver a filmben. Így már tényleg meg kell nézni, nem? A pontszám pedig legyen mondjuk 7/10, ami nem is olyan rossz, szerintem.

briangatwood | June 30th, 2008 at 2:49 am
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla