Ghost Rider (2007)

A szellemlovas

Bevallom, kedvelem a képregények alapján készült filmeket, és igazából egyáltalán nem zavar, ha a filmnek valójában köze sincs a képregényhez – amennyiben jó a film. A Ghost Rider esetében, ha ismerném az eredeti comicot, valószínűleg zavarna, hiszen a film szar lett.

Ghost Rider

Nem is az a gond, hogy a történet egyszerű, mint a faék, és tele van az ezerszer látott sablonokkal, hanem az, hogy nincs benne coolság. A fő karakter elég lagymatag, egyáltalán nem jön át, hogy miért pont ő kell Mephisto-nak (Peter Fonda sok év után újra a vásznon, biztos ő is eladta a lelkét az ördögnek egy filmszerepért). Tök átlagos senki, aki a motoros ugrásai előtt önsegítő kazettákról ismert sorokat mormol magának, hogy egyáltalán ki merjen menni. És egy ilyenből lesz a Pokol fejvadásza? Aha.

A történet amúgy annyi, hogy Johnny Blaze alkut köt a Sátánnal, a lelke cserébe az apja életéért. De mivel az ördögről van szó, sejthetjük, hogy majd trükközni fog, és ez be is következik. Aztán eltelik jópár év, amikor is jön behajtani a számlát, amitől Johnny-nak csak úgy ég az arca… A szerelmi szál ugyancsak nevetséges, ráadásul Eva Mendes sokszor pont olyan, mint egy csúnya transzvesztita, sosem fogom megérteni, hogy miért hiszik szépnek vagy vonzónak.

– Who are you?
– The question is, who are you.

Igen, ilyenek vannak a filmben, pengeéles dialógusok, amit csak ritkán hallhatunk… Könyörgöm, valaki frissítse már azt a panel-listát, amit a forgatókönyvírók használnak! Már nagyon unjuk ezeket a sorokat, tessék újakat kitalálni, amit majd a következő 50 év összes filmjében hallhatunk.

Sokan dicsérték a CGI-t, merthogy az legalább jó, amikor Johnny átváltozik a Lovassá. Szerintem nem jó, arról az égő koponyáról valamiért mindig egy korpásodás elleni sampon reklámja ugrott be… A démonok viszont tényleg elég jól meg lettek csinálva, és a lángoló motor is ütősre sikerült azért.

Alapvetően semmi bajom Nicolas Cage-dzsel, de itt kifejezetten nevetséges volt a hülye gesztusaival és a hajbeültetésével együtt. És az milyen, hogy a Sam Eliott által játszott előző lovas sokkal-sokkal coolabb, mint Johnny Blaze?

Végül is végignéztem, de a végső megitélést azért lerontja, hogy elaludtam rajta, ráadásul pont a sokat dicsért első átváltozós jeleneten… Legyen 3/10, de csak a lovon vágtató, kalapot viselő lángoló koponya miatt. A western-érzés még ilyen kis dózisban is odacsap.

briangatwood | June 12th, 2007 at 11:42 am
Általános: kritika | Konkrét: , , , ,

blabla