Oscar 2009 – Nyertesek

Nem volt live blog, mert arra lusta vagyok, sőt a jelöltek közül csak kettőt láttam (shame on me, tudom), de azért itt vannak a nyertesek, csakhogy mégis. A végén meg pár gondolat, csak úgy.

Összesítve:

Slumdog Millionaire – 8
The Curious Case of Benjamin Button – 3
The Dark Knight – 2
Vicki Cristina Barcelona – 1
Milk – 2
Wall-E – 1
The Duchess – 1

Részletesen:

Legjobb női mellékszereplő: Penelope Cruz (Vicki Cristina Barcelona)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Milk
Legjobb adaptált forgatókönyv: Slumdog Millionaire
Legjobb animációs film: Wall-E
Legjobb animációs rövidfilm: La Maison En Petits Cubes
Legjobb látványtervezés: The Curious Case of Benjamin Button
Legjobb jelmeztervezés: The Duchess
Legjobb maszk: The Curious Case of Benjamin Button
Legjobb operatőri munka: Slumdog Millionaire
Legjobb rövidfilm: Spielzeugland (Toyland)
Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger (The Dark Knight)
Legjobb dokumentumfilm: Man on Wire
Legjobb rövid dokumentumfilm: Smile Pinki
Legjobb vizuális effektek: The Curious Case of Benjamin Button
Legjobb hangvágás: The Dark Knight
Legjobb hangkeverés: Slumdog Millionaire
Legjobb vágás: Slumdog Millionaire
Legjobb eredeti filmzene: Slumdog Millionaire
Legjobb eredeti betétdal: Slumdog Millionaire
Legjobb idegen nyelvű film: Departures
Legjobb rendezés: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Legjobb női főszereplő: Kate Winslet (The Reader)
Legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Milk)
Legjobb film: Slumdog Millionaire

Szóval. Bevallom féltem Hugh Jackmantől, de be kell vallani, szép teljesítményt nyújtott. Voltak poénok és éneklés néhány unalmas dallal, de a szöveg hibáit nem kenem rá persze. A bejátszások néhány kivételével jók voltak, a forgatókönyvesek különösen. Azért a megemlékezős rész többet érdemelt volna, mint egy kornyikáló hájas fekát… Sean Penn győzelme teljesítménytől függetlenül várható volt, az akadémia szereti az életrajzi filmeket, és persze a buzis filmeket is. Penn köszönőbeszéde viszont felháborító volt, most már kezd tényleg gyomorforgató lenni ez a politikai korrektségre törekvés. És Obama megint meg lett említve, mint az első fekete elnök. Komolyan kezdem sajnálni szerencsétlent, bármit is tesz a következő négy évben, akkor is úgy kerül be a történelembe, mint az első néger a Fehér Házban. Szar lehet kirakatembernek lenni.

Ledger várható volt, Kate Winslet szintén (ha most azt írom, hogy az akadémia a zsidós-holokausztos filmeket is szereti, akkor már biztos felkerül a blog a rasszista listára, de sebaj), Penelope Cruzt viszont nagyon nem szeretem, és a legjobb női mellékszereplő díjat én tutira Amy Adamsnek adtam volna, mert annyira édes, hogy az már…

A legjobb eredeti forgatókönyvet az In Bruges, a maszk/smink díjat pedig a Hellboy 2 kellett volna, hogy kapja. A Slumdog Mllionaire abszolút tarolt, 10 jelölésből nyolcat el is vitt szépen. Még nem mondhatom, hogy nem érdemelte meg, hiszen nem láttam, de azért mégis kicsit soknak tűnik. Egyébként még ki is egyeznék a díjaival, de a legjobb eredeti filmzene és betétdal odaítélése mindenképpen vicc. Értem én, hogy egzotikus az indiai zene, de annyira zseniális volt, hogy kábé három perccel az előadása után már nem is emlékeztem rá…

Szóval összességében nézhető volt a gála, mert bár a nyerteseket nagyjából előre tudta mindenki, a show maga jobban sikerült, mint tavaly. Az viszont milyen, hogy az öt korábbi nyerteses méltatások szövegét előre megkapták a közvetítő csatornák?

briangatwood | February 23rd, 2009 at 8:30 am
Általános: hírek | Konkrét: ,

blabla